Batterilagring för Solceller: en Lönsam Investering?

Gör ditt hem smartare och mer energieffektivt med solcellsbatterier! Upptäck varför batteri till din anläggning kan vara en bra investering.
Beställ Fri Offert
Intresseanmälan är kostnadsfri och utan krav på beställning.
Med skicka bekräftar jag att jag läst Celleras integritetspolicy
Check - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Tack så mycket!

Vi återkopplar till dig så snart vi kan.
Något gick fel när formuläret skickades, prova igen.
Published on
17 January 2022

Solcellsbatterier erbjuder en innovativ lösning för att optimera användningen av solenergi. Genom att lagra överskott av solel som produceras under dagtid, möjliggör dessa system användning av solenergi även under tider då solen inte skiner. Denna omfattande guide täcker allt från grundläggande funktioner till ekonomiska och tekniska överväganden av batterilagring för solceller.


Vad Är Ett Solcellsbatteri?

Solcellsbatterier är anordningar som lagrar elektricitet genererad av solpaneler. Genom att lagra överskottsel som inte omedelbart konsumeras, kan dessa batterier effektivisera användningen av solenergi i hemmet, speciellt under kvällar och molniga dagar.

Varje solcellsbatteri karakteriseras av flera viktiga parametrar:

Lagringskapacitet (kWh)

Detta mått anger hur mycket el som kan lagras i batteriet. Typiska hemmabatterier har en kapacitet på mellan 5 och 15 kWh.

Topp-effekt (kW)

Detta värde anger batteriets maximala effektuttag.

Depth of Discharge (DoD)

Detta begrepp visar hur mycket av batteriets totala kapacitet som kan användas utan att negativt påverka dess livslängd.

C-tal

Detta värde anger batteriets laddnings- och urladdningshastighet.


Kapacitet och Prissättning

Genomsnittspriset för ett solcellsbatteri ligger runt 7 600 kronor per kWh i lagringskapacitet. Med det gröna avdraget reduceras kostnaden avsevärt. Priset påverkas av flera faktorer, inklusive lagringskapacitet och effekt.

Vill du veta mer om hur solenergi och batteri fungerar ihop? Kika gärna i vår guide för mer information.


Anslutning av Solcellsbatterier

Det finns två huvudsakliga sätt att koppla ett solcellsbatteri till ett solcellssystem: på likströmssidan (DC) före växelriktaren eller på växelströmsidan (AC) efter växelriktaren. Varje metod har sina egna fördelar och begränsningar som det är viktigt att förstå för att göra ett informerat val.


Olika Sätt att Använda Solcellsbatterier

Solcellsbatterier kan användas på flera sätt i hemmet, inklusive för att lagra solel för kvällsbruk, kapa effekttoppar för att undvika säkringsutlösning, laddas med billig el från elnätet under natten, och fungera som en buffert vid strömavbrott.


Hur Fungerar Lagring av Solenergi i Ett Batteri?

Solcellsbatterier laddas upp när solcellerna genererar mer el än vad som förbrukas i fastigheten. Denna lagrade el kan sedan användas under kvällen eller vid andra tillfällen när solcellerna inte genererar tillräckligt med energi.


Metoder för att Lagra Elektricitet från Solceller

Utöver traditionella batterilösningar finns det flera andra metoder för att lagra elektricitet från solceller, såsom vätgaslagring, pumpvattenkraft, tryckluftsteknik och svänghjul. Dessa metoder varierar i komplexitet och lämplighet beroende på applikationens storlek och behov.


Fördelar med Batterilagring

Investering i ett solcellsbatteri medför flera olika fördelar. Bland annat kan de ge ökad självförsörjning och minska känsligheten för elprisets variationer.

Genom att använda ett batteri har du möjlighet att lagra överskottet av solenergi som genereras under dagen och sedan använda den när solen inte är aktiv, särskilt under perioder med höga elpriser. Detta minimerar ditt beroende av nätström och kan leda till betydande kostnadsbesparingar på din elräkning. En extra fördel är att du kan ladda ditt batteri med förmånlig nattel, särskilt fördelaktigt under morgontimmarna när elpriserna oftast är högre.

För att ytterligare förstärka fördelarna med ditt solcellsbatteri har vi på Cellera även etablerat ett samarbete med energitjänsteföretaget Checkwatt, vilket har potential att halvera återbetalningstiden för din investering. Läs vidare i vår artikel för mer information.


Avslut

Sammanfattningsvis erbjuder solcellsbatterier en innovativ lösning för att optimera solenergianvändningen. Genom att lagra överskott av solel under dagtid möjliggör dessa system användning av solenergi även när solen inte skiner. Genom att investera i solcellsbatterier går vi inte bara mot en mer hållbar framtid utan också mot en ekonomiskt fördelaktig energianvändning.

Vill du veta mer om batterilagring eller har andra övriga frågor? Kontakta oss gärna här för mer information.

Fri offert

Cellera estimerar förbrukning, kostnad och igenkänning åt dig kostnadsfritt.

Hur mycket kommer din besparing att bli?

Fri offert

Behöver jag Investera i ett Batteri?

Svaret är enkelt: Ja, för att maximera din investering. Med ett batteri kan du lagra överflödig solenergi under dagen och sedan använda den under de perioder när solen inte skiner, särskilt under de tider då elpriserna är som högst. Detta minskar ditt behov av att dra el från nätet och kan leda till betydande besparingar på din elräkning. Ytterligare en fördel är att du kan ladda ditt batteri med billig nattel, vilket är särskilt fördelaktigt under morgontimmarna när elpriserna ofta är höga. För att ytterligare förstärka fördelarna med ditt batteri och solceller har vi etablerat ett exklusivt partnerskap med energitjänsteföretaget Checkwatt, vilket kan halvera återbetalningstiden för din investering. Kontakta oss gärna här för att få mer information.

Hur Fungerar Solceller med Batteri?

Solceller med batteri bidrar till att lagra din elproduktion och sänka dina elkostnader kontinuerligt genom att omvandla solenergi till elektricitet. Överskottet från solcellerna lagras i batteriet, som samverkar med din växelriktare och din solcellsanläggning för att säkerställa en konstant elförsörjning, oavsett väderförhållanden. Kontakta oss här för ytterligare information och boka en gratis konsultation redan idag.

Vad är en Växelriktare?

En växelriktare är en viktig komponent i solenergisystem. Den omvandlar den likström som genereras av solpaneler till växelström som kan användas i ditt hem eller matas in i elnätet. Växelriktaren säkerställer att du får maximal effektivitet från dina solpaneler och att strömmen är säker att använda.

Vill du veta mer om solenergi och dess komponenter? Kika gärna här för mer information.

Hittade du inte svaret du letade efter? Kontakta vår support
Kunskapsbank
8 min read

Checkwatt: Förbättra din Effektivitet i Solenergi

Vårt samarbete med Checkwatt ger smartare solenergiövervakning och effektivare lösningar. Läs vidare i vår artikel för att se fördelarna med att investera i Checkwatt till din solcellsanläggning.
Läs mer

Varför är Cellera din Bästa Solcells-leverantör?

Upptäck hur Cellera är din bästa partner för solenergilösningar. Vi erbjuder skräddarsydda och hållbara lösningar som överträffar dina förväntningar och främjar en grönare framtid.
Läs mer
Kunskapsbank
8 min read

5 Intressanta Fakta om Solenergi

Solenergin, med sina innovativa och engagerande lösningar, fortsätter att leverera och inspirera i vår växande miljömedvetenhet. Här kommer 5 intressanta fakta om solenergi.
Läs mer
Kunskapsbank
8 min read

Utforskning av Sollcellers Årliga Elproduktion

Upptäck kraften i solenergi! Lär dig hur solceller omvandlar solstrålar till el och utforska deras effektivitet och potential för en hållbar framtid.
Läs mer
Med "Acceptera" Godkänner du Celleras Sekretesspolicy.
Acceptera