Solceller — 10 Vanliga Frågor och Svar

Med världens skifte till förnybart, bör man satsa på solceller? I denna artikel besvarar vi de vanligaste frågorna som kan dyka upp.
Beställ Fri Offert
Intresseanmälan är kostnadsfri och utan krav på beställning.
Med skicka bekräftar jag att jag läst Celleras integritetspolicy
Check - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Tack så mycket!

Vi återkopplar till dig så snart vi kan.
Något gick fel när formuläret skickades, prova igen.
Published on
17 January 2022

Är det lönsamt med solceller?

Investering i solceller kan vara mycket lönsam, både ekonomiskt och miljömässigt. Ekonomiskt sett kan solceller minska eller eliminera dina elräkningar, och i vissa fall tillåter de dig att tjäna pengar genom att sälja överskottsel tillbaka till elnätet. Initiala kostnader för installationen kan vara höga, men statliga subventioner, skattereduktioner och ökad fastighetsvärde kan förbättra avkastningen över tid.

Miljömässigt bidrar solceller till en minskad användning av fossila bränslen och lägre koldioxidutsläpp, vilket är värdefullt i kampen mot klimatförändringar. Lönsamheten kan dock variera beroende på flera faktorer, såsom geografisk plats, solinstrålning, kostnaden för el, och de specifika ekonomiska incitament som finns tillgängliga i området där solcellerna installeras.

Hur mycket sparar jag på elräkningen med solpaneler?

Att installera solpaneler kan leda till betydande besparingar på din elräkning, beroende på flera faktorer som din geografiska plats, takets lutning och riktning, samt den lokala elprisnivån. I genomsnitt kan hushåll förvänta sig att minska sina elräkningar med 50-70% och i många fall helt utesluta sina räkningar med vinst istället. Dessa besparingar ökar över tid, särskilt när elpriserna stiger.

Dessutom kan du med netto mätning få kredit för överskottsel som matas tillbaka till nätet, vilket ytterligare kan minska dina kostnader. Det är viktigt att göra en individuell kalkyl för att få en mer exakt uppskattning av besparingarna för just ditt hem.


Hur mycket ström ger en solpanel?

Mängden ström en solpanel kan generera beror på flera faktorer, inklusive panelens storlek, effektivitet och den mängd solljus den exponeras för. Typiskt uttrycks en solpanels kapacitet i watt (W) och varierar vanligtvis från omkring 100 W till över 400 W per panel i bostads- och kommersiella system. Till exempel kan en standard 250 W panel producera ungefär 1 kWh elektricitet under en dag med 4 effektiva solljurstimmar.

Det är dock viktigt att komma ihåg att den faktiska strömproduktionen varierar beroende på geografisk plats, årstid, väderförhållanden, panelens vinkel, och om det finns några hinder som skuggning från träd eller byggnader. Effektiviteten i omvandlingen från solenergi till elektricitet spelar också en stor roll; moderna solpaneler har vanligtvis en effektivitet på 15% till 20%. Vill du lära dig skillnaden mellan kW, kWh och kWp? Läs vidare i vår artikel här.

Hur många solpaneler är rimligt?

Antalet solpaneler som är rimligt för en installation beror på dina specifika energibehov, takets storlek eller tillgänglig yta för panelerna, de lokala solförhållandena, och typen av solpaneler som används (deras effekt och effektivitet). Till exempel, om ett hushåll förbrukar i genomsnitt 10 kWh elektricitet per dag och man använder 250W solpaneler som i genomsnitt genererar ca 1 kWh per dag var, skulle man behöva ungefär 10 sådana paneler.

Dock måste detta justeras för faktiska förhållanden, såsom genomsnittligt antal soltimmar och eventuella effektivitetsförluster beroende på installationens orientering och vinkel. Ett energianalysverktyg eller en konsultation med en solenergiinstallatör kan ge en mer exakt uppskattning baserad på dina specifika omständigheter.


Hur mycket påverkar monteringen taket?

Monteringen av solceller påverkar taket i begränsad omfattning, eftersom installationen är utformad för att vara skonsam och säker. Installatörerna använder vanligtvis hållbara monteringssystem som är anpassade för att inte kompromissa takets integritet. De ser till att fästena är ordentligt förankrade och tätade för att förhindra läckage. Även om det kan finnas viss penetration i takmaterialet för att säkra monteringssystemet, utförs detta noggrant för att minimera risken för skador.

Dessutom genomförs ofta en grundlig inspektion av taket före installationen för att säkerställa att det är i tillräckligt gott skick för att stödja solpanelerna. Sammantaget är påverkan på taket minimal och vägs upp av de långsiktiga fördelarna med solenergi.

Hur går monteringen till?

Monteringen av solceller är en noggrann process som börjar med en detaljerad inspektion av taket för att säkerställa dess lämplighet och hållfasthet. Därefter installeras ett monteringssystem, som ofta består av skenor och fästen, som är anpassade till takets typ och vinkel. Solpanelerna fästs sedan säkert på skenorna. All eldragning görs genom att följa strikta säkerhetsnormer och ansluts till en växelriktare, som omvandlar solens energi till användbar elektricitet för hemmet.

Hela processen övervakas av kvalificerade installatörer för att garantera en säker och effektiv installation. Nedan har du exempel på hur vi installerar solpaneler på plåt- och tegeltak.


Hur länge tar en installation?

Installationen av solpaneler är en noggrann process som kräver precision och omsorg för att säkerställa optimal funktion och hållbarhet. Med Cellera kan du förvänta dig att hela installationen, från start till färdigställande, genomförs inom en tidsram på 5-6 veckor. Under denna period kommer våra kvalificerade installatörer att hantera allt från den initiala inspektionen av din fastighet till den slutliga inkopplingen av solcellssystemet till elnätet.

Vårt mål är att processen ska vara så smidig och störningsfri som möjligt, med minimal påverkan på din dagliga rutin, samtidigt som vi säkerställer att ditt nya solcellssystem är av högsta möjliga standard och redo att leverera ren, förnybar energi till ditt hem.

Varför ska jag välja batteri?

Att välja att inkludera ett batteri i ditt solcellssystem kan erbjuda flera fördelar, såsom ökad energioberoende genom att lagra överskottsel som genereras under dagen för användning under kvällen eller molniga dagar. Detta kan maximera din användning av den producerade solenergin och minska ditt beroende av elnätet, vilket kan leda till ytterligare kostnadsbesparingar.

Dessutom kan ett batteri erbjuda reservkraft vid strömavbrott, vilket ger en extra säkerhetsnivå och trygghet i ditt hem. Med ett batteri kan du också dra nytta av eventuella elhandelsprogram där du kan sälja lagrad energi tillbaka till nätet när efterfrågan och priserna är höga.

Är de verkligen välutvecklade?

Ja, batteriteknologin har utvecklats betydligt under de senaste åren och erbjuder nu en pålitlig och effektiv lösning för energilagring. Moderna batterisystem för solenergi är designade för att ha hög kapacitet, lång livslängd och är optimerade för att hantera energilast effektivt. De är också utrustade med avancerad styrning och övervakning för att maximera energianvändningen och bidra till en mer hållbar energiförbrukning.

Dessa framsteg gör att batterier inte bara är ett praktiskt komplement till solcellssystem, utan också en viktig del i övergången till förnybar energi och i strävan mot en mer självförsörjande och resilient energiförsörjning.

Erbjuder ni frekvensbalansering via batteriet?

Cellera erbjuder en sofistikerad lösning för energihantering som inkluderar frekvensbalansering via batterilagring. Med tillägget av Checkwatt-teknologin kan våra kunder dra nytta av en optimerad energiförbrukning där överskottet från solcellerna lagras effektivt i batterier. Dessa batterier bidrar inte bara till att balansera energiförbrukningen under dygnets olika timmar utan också till att stabilisera frekvensen i elnätet.

Detta säkerställer en mer pålitlig och effektiv energiförsörjning, samtidigt som det ger en ekonomisk fördel genom att maximera användningen av den producerade solenergin. Med Cellera och Checkwatt får du en helhetslösning som stödjer både ditt hem och det bredare energisystemet.

Kontakta oss redan idag för att boka din kostnadsfria konsultation & offert här.


Fri offert

Cellera estimerar förbrukning, kostnad och igenkänning åt dig kostnadsfritt.

Hur mycket kommer din besparing att bli?

Fri offert

Behöver jag Investera i ett Batteri?

Svaret är enkelt: Ja, för att maximera din investering. Med ett batteri kan du lagra överflödig solenergi under dagen och sedan använda den under de perioder när solen inte skiner, särskilt under de tider då elpriserna är som högst. Detta minskar ditt behov av att dra el från nätet och kan leda till betydande besparingar på din elräkning. Ytterligare en fördel är att du kan ladda ditt batteri med billig nattel, vilket är särskilt fördelaktigt under morgontimmarna när elpriserna ofta är höga. För att ytterligare förstärka fördelarna med ditt batteri och solceller har vi etablerat ett exklusivt partnerskap med energitjänsteföretaget Checkwatt, vilket kan halvera återbetalningstiden för din investering. Kontakta oss gärna här för att få mer information.

Hur Mycket Tjänar man på Solceller?

Hur mycket du tjänar på solceller beror på flera faktorer, inklusive storleken på ditt system, hur mycket el du använder, och priset på el. Med vår erfarenhet på Cellera ser vi att avkastning på investeringen tenderar att vara mellan 10-16% per år. Vill du veta hur mycket du kan tjäna på solceller? Få en gratis offert och fri konsultation här.

Vad Kostar Solceller?

Priset på solceller varierar beroende på flera faktorer, inklusive storleken på ditt system och kvaliteten på de solceller du väljer. Det kan kosta allt från 70 000 kr till 300 000 kr och uppåt. Kontakta oss här för en gratis konsultation och fri offert.

Hittade du inte svaret du letade efter? Kontakta vår support
Kunskapsbank
8 min read

Checkwatt: Förbättra din Effektivitet i Solenergi

Vårt samarbete med Checkwatt ger smartare solenergiövervakning och effektivare lösningar. Läs vidare i vår artikel för att se fördelarna med att investera i Checkwatt till din solcellsanläggning.
Läs mer

Varför är Cellera din Bästa Solcells-leverantör?

Upptäck hur Cellera är din bästa partner för solenergilösningar. Vi erbjuder skräddarsydda och hållbara lösningar som överträffar dina förväntningar och främjar en grönare framtid.
Läs mer
Kunskapsbank
8 min read

5 Intressanta Fakta om Solenergi

Solenergin, med sina innovativa och engagerande lösningar, fortsätter att leverera och inspirera i vår växande miljömedvetenhet. Här kommer 5 intressanta fakta om solenergi.
Läs mer
Kunskapsbank
8 min read

Utforskning av Sollcellers Årliga Elproduktion

Upptäck kraften i solenergi! Lär dig hur solceller omvandlar solstrålar till el och utforska deras effektivitet och potential för en hållbar framtid.
Läs mer
Med "Acceptera" Godkänner du Celleras Sekretesspolicy.
Acceptera