Solceller för Lantbruk: en Hållbar och Lönsam Framtid

Investera i solceller för lantbruk är enklare och mer lönsamt än någonsin. Vi utforskar här dimensionering, lönsamhet, prissättning av solpaneler och regler för installation på lantbruksfastigheter.
Beställ Fri Offert
Intresseanmälan är kostnadsfri och utan krav på beställning.
Med skicka bekräftar jag att jag läst Celleras integritetspolicy
Check - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Tack så mycket!

Vi återkopplar till dig så snart vi kan.
Något gick fel när formuläret skickades, prova igen.
Published on
17 January 2022

Sammanfattning av fakta

Idealiska Installationsplatser: Solceller kan installeras på ladugårdstak, maskinhallar och även obrukad mark, vilket utnyttjar ytor som annars inte används.

Kostnadseffektivitet: Priset för solcellspaket för lantbruk ligger vanligtvis mellan 9 000–11 600 kronor per kW, exklusive moms, vilket kan vara en lönsam långsiktig investering.

Energiskattebefrielse: Lantbruksfastigheter med solcellsanläggningar under 500 kW är ofta befriade från energiskatt på den producerade solelen.

Momsförmåner: Lantbruksföretag kan dra av moms vid inköp av solceller och applicera moms på såld solel, vilket ger ekonomiska fördelar.

Ökad Energi Självförsörjning: Genom att installera solceller kan lantbruk minska sitt beroende av rörliga elpriser och använda lokalproducerad förnybar energi, vilket leder till minskade elkostnader och en mer hållbar drift.


Möjligheter med solceller för lantbruk

Lantbruksfastigheter, med sina expansiva takytor och signifikanta elförbrukning, utgör en idealisk miljö för solcellsinstallationer. Dessa ytor erbjuder perfekta förutsättningar för att maximera solenergiutvinning. Till exempel kan en lantbruksegendom med en takyta på 500 kvm potentiellt utrustas med en solcellsanläggning som har en toppeffekt på ungefär 83 kW.

Detta skulle kunna resultera i en årlig produktion av cirka 78 700 kWh solel, beroende på väderstreck. Denna mängd solel inte bara täcker en betydande del av fastighetens energibehov, utan kan även ge möjlighet till försäljning av överskottsel, vilket ytterligare förstärker den ekonomiska attraktionen av solcellsinstallationen på lantbruksfastigheter.


Fördelar med solceller

Miljövänlig: Solceller producerar ren, förnybar energi vilket minskar koldioxidutsläppen och bidrar till en mer hållbar miljö.

Ekonomisk Besparing: Solceller kan avsevärt minska elräkningen genom att generera egen el, vilket leder till långsiktiga kostnadsbesparingar.

Energi Säkerhet: Solceller ger ökad energioberoende genom att minska beroendet av traditionella energikällor och elnät.

Lågt Underhåll: Solceller kräver minimalt underhåll och har en lång livslängd, vilket gör dem till en pålitlig och lågkostnads energikälla.


Privat eller företagsköp?

För lantbrukare som överväger installation av solceller, kan valet mellan att göra inköpet privat eller som ett företag vara en komplex fråga. Ett privat inköp av solceller ger möjlighet till ett grönt avdrag på 20% vid installationen, vilket kan vara ekonomiskt fördelaktigt för individuella lantbrukare. Å andra sidan, när inköpet görs i företagets namn, öppnas dörrar för momsavdrag på inköpskostnaden samt möjligheten att lägga till moms på intäkterna från såld el. Denna möjlighet kan vara särskilt attraktiv för större lantbruksföretag som ser en betydande mängd solenergiproduktion.


Prissättning och dimensionering

Solcellspaket för lantbruk, särskilt de som är större än 50 kW, tenderar att ligga i prisklassen 9 000–11 600 kronor per kW, exklusive moms. Denna kostnadsstruktur är anpassad för att uppfylla de specifika kraven och större energibehoven hos lantbruksverksamheter.

Vidare skiljer sig dimensioneringen av solcellssystem för lantbruk markant från den för privatpersoner. Denna skillnad beror delvis på att lantbrukare kan dra nytta av olika skattelättnader, inklusive möjligheten till avdrag på energiskatten. Dessa ekonomiska incitament gör investeringen i solceller ännu mer fördelaktig för lantbrukssektorn.


Installation och skatteregler

Vid installation av solceller på lantbruksfastigheter finns flera viktiga aspekter att överväga. Åskskydd är avgörande för att skydda anläggningen mot potentiella skador från blixtnedslag. Ammoniakpåverkan, särskilt relevant på gårdar med djurhållning, kan påverka solpanelernas hållbarhet och effektivitet. Därför är det viktigt att välja material som är resistenta mot sådana korrosiva miljöer.

Försäkringskrav bör också beaktas noggrant för att säkerställa lämpligt skydd av investeringen. För lantbrukare är det även viktigt att vara medvetna om energiskattebefrielsen för solcellsanläggningar under 500 kW, samt gällande momsregler för inkomster från såld el, vilket kan påverka den totala ekonomiska modellen för solcellsinvesteringen.


Ta nästa steg mot förnybar energi

Cellera är dedikerat till att stödja lantbrukare i de utmaningar och möjligheter som följer med att integrera solenergi i deras verksamheter. Vårt team av experter förstår de specifika behoven hos lantbruket och erbjuder därför högkvalitativa, skräddarsydda solcellslösningar som är optimerade för varje enskilt lantbruks unika förutsättningar. Genom att arbeta med oss får du tillgång till omfattande rådgivning, teknisk expertis och stöd genom hela processen, från planering till installation och drift.

Kontakta oss redan idag för att utforska hur vi kan hjälpa dig att maximera solenergins potential och på så sätt ta ett viktigt steg mot en mer hållbar och kostnadseffektiv framtid för ditt lantbruk.

Fri offert

Cellera estimerar förbrukning, kostnad och igenkänning åt dig kostnadsfritt.

Hur mycket kommer din besparing att bli?

Fri offert

Hur Fungerar Solceller för Företag?

Solceller erbjuder företag en miljövänlig och kostnadseffektiv energilösning genom att omvandla solens strålar till elektricitet med fotovoltaiska paneler. Dessa system är skalbara och kan anpassas efter företagets storlek och behov, vilket möjliggör direkt användning av genererad el eller försäljning av överskott till elnätet. Solceller är en långsiktig investering som kan leda till betydande besparingar och ett minskat koldioxidavtryck, samtidigt som de bidrar till ett mer hållbart och miljövänligt varumärke.

Hur mycket Laddar en Solpanel?

Mängden energi en solpanel producerar varierar beroende på flera faktorer såsom geografiskt läge, soltillgång, panelens storlek och effektivitet. I genomsnitt kan en solpanel på 1 kW producera mellan 3-4.5 kWh el per dag, givet optimala förhållanden. Det är dock viktigt att komma ihåg att väderförhållanden, skuggning och andra externa faktorer kan påverka den faktiska energiproduktionen. Nyfiken på hur mycket energi en solpanel kan producera för dig? Kontakta oss här redan idag för en kostnadsfri konsultation.

Hur går det till att Sälja mitt Överskott?

Om du har solceller och producerar mer el än vad du förbrukar, kan du sälja ditt överskott till elnätet. Processen är enkel: när dina solceller genererar mer el än ditt hem behöver, matas överskottet automatiskt ut till elnätet. Många elbolag erbjuder kompensation för detta överskott, vilket kan resultera i krediter på din elräkning eller till och med direkta utbetalningar. Det är ett utmärkt sätt att maximera din investering i solenergi och bidra till ett grönare elnät. Kontakta oss här för mer information.

Hittade du inte svaret du letade efter? Kontakta vår support
Kunskapsbank
8 min read

Checkwatt: Förbättra din Effektivitet i Solenergi

Vårt samarbete med Checkwatt ger smartare solenergiövervakning och effektivare lösningar. Läs vidare i vår artikel för att se fördelarna med att investera i Checkwatt till din solcellsanläggning.
Läs mer

Varför är Cellera din Bästa Solcells-leverantör?

Upptäck hur Cellera är din bästa partner för solenergilösningar. Vi erbjuder skräddarsydda och hållbara lösningar som överträffar dina förväntningar och främjar en grönare framtid.
Läs mer
Kunskapsbank
8 min read

5 Intressanta Fakta om Solenergi

Solenergin, med sina innovativa och engagerande lösningar, fortsätter att leverera och inspirera i vår växande miljömedvetenhet. Här kommer 5 intressanta fakta om solenergi.
Läs mer
Kunskapsbank
8 min read

Utforskning av Sollcellers Årliga Elproduktion

Upptäck kraften i solenergi! Lär dig hur solceller omvandlar solstrålar till el och utforska deras effektivitet och potential för en hållbar framtid.
Läs mer
Med "Acceptera" Godkänner du Celleras Sekretesspolicy.
Acceptera