Solenergi för BRF: ekonomiska vinster

Även om investeringsstöd för BRF:er saknas för tillfället, erbjuder solenergiinvesteringar andra ekonomiska vinningar. Upptäck mer här.
Beställ fri offert
Intresseanmälan är kostnadsfri och utan krav på beställning.
Vilken typ av prisuppgifter behöver du?
Med skicka bekräftar jag att jag läst Celleras integritetspolicy
Check - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Tack så mycket!

Vi återkopplar till dig så snart vi kan.
Något gick fel när formuläret skickades, prova igen.
Published on
17 January 2022

Solenergi blir alltmer aktuellt för bostadsrättsföreningar (BRF:er) i Sverige, med både ekonomiska och miljövänliga fördelar. Det finns dock viktiga aspekter att överväga när det gäller investeringsstöd, momsregler och energiskatter.


Investering i solenergi: vad gäller för BRF:er?

För närvarande finns det inget specifikt investeringsstöd för BRF:er som köper solceller. Efter att det statliga stödet på 20 % upphörde 2020, har inget nytt stöd inrättats. Men det finns andra ekonomiska incitament som kan göra solenergi till en attraktiv investering.

Skattereduktion för solel

BRF:er med en huvudsäkring på 100 A eller mindre kan få en skattereduktion på 60 öre per kWh för såld el, med ett maxbelopp på 18 000 kronor per år. Denna reduktion kan göra en stor skillnad för föreningens ekonomi.

Ersättning för nätnytta

När en BRF matar in el till det allmänna elnätet, finns möjligheten att få ersättning för nätnytta från elnätsföretaget. Detta ger en liten ekonomisk fördel för den producerade överskottselen.

Momsregler för solenergi

Försäljning av solel räknas som momspliktig verksamhet om BRF:ens årliga omsättning överstiger 80 000 kronor. Momsen på 25 % appliceras på såld solel, men den som används för fastighetens drift är momsfri.

Avdrag för ingående moms

BRF:er kan göra avdrag för ingående moms för den del av solcellerna som används till skattepliktig verksamhet, såsom försäljning av el till boende. Detta avdrag bör göras på en skälig grund och kan justeras retroaktivt beroende på verklig användning.

Energiskatt för större anläggningar

För anläggningar under 500 kW är BRF:er befriade från energiskatt. Men för större anläggningar, vilket är ovanligt för BRF:er, tillkommer energiskatt på solel som används för egen förbrukning.


Sammanfattning

Trots att det saknas direkta investeringsstöd, finns det andra ekonomiska fördelar med solenergi för BRF:er. Genom att förstå de olika aspekterna kring skattereduktion, moms och energiskatt kan BRF:er effektivt planera och dra nytta av sin investering i solenergi. Att övergå till solenergi är inte bara bra för miljön utan också för föreningens ekonomi.

Vill du veta mer om hur solenergi kan gynna just din BRF? Kontakta oss för mer information och se hur vi kan hjälpa till med din övergång till en mer hållbar framtid.


Fri offert

Cellera estimerar förbrukning, kostnad och igenkänning åt dig kostnadsfritt.

Hur mycket kommer din besparing att bli?

Fri offert

Vilka ekonomiska fördelar erbjuder solceller för en BRF?

Solceller kan erbjuda ekonomiska fördelar för en bostadsrättsförening (BRF) genom att minska elräkningarna. När solcellerna producerar elektricitet, används denna el först för att täcka föreningens egna energibehov. Detta reducerar mängden el som behöver köpas från elnätet, vilket leder till lägre energikostnader. Dessutom kan eventuellt överskott av producerad el säljas tillbaka till elnätet, vilket skapar en ytterligare inkomstkälla. Detta kan vara särskilt fördelaktigt under sommarmånaderna när solinstrålningen är som högst och produktionen av solenergi överstiger användningen. Kontakta oss gärna idag för mer information.

Hur mycket solceller behöver man?

Antalet solceller du behöver beror på flera faktorer, inklusive hur mycket el du använder, var du bor, och hur mycket solinstrålning ditt tak får. En genomsnittlig svensk villa använder cirka 14 000 kWh per år, och för att producera denna mängd el skulle du behöva en solcellsanläggning på cirka 15 kW, vilket motsvarar cirka 35 solpaneler. Intresserad av att installera solceller? Få en gratis offert och boka din konsultation här.

Är vår BRF:s tak lämplig för solceller?

För att avgöra om en bostadsrättsförening har ett lämpligt tak för solceller, bör man överväga takets orientering, lutning och eventuell skuggning från omgivningen. Ett idealiskt tak bör vara södervänt och ha minimal skuggning från träd eller närliggande byggnader. Det är också viktigt att taket är i gott skick och tillräckligt stort för att rymma önskat antal solpaneler. En professionell bedömning kan ge en mer exakt uppskattning av takets lämplighet för solceller. Kontakta oss gärna för ytterligare frågor om ditt tak.

Hittade du inte svaret du letade efter? Kontakta vår support
Kunskapsbank
8 min read

Solceller — framtidens hållbara energikälla

Solenergi, nyckeln till en hållbar framtid, reducerar utsläpp och formar energimarknaden genom innovation och ökad användning.
Läs mer
Kunskapsbank
8 min read

Dags att investera i solceller?

Investera i solceller inför våren för att optimera energianvändning och minska kostnader, samtidigt som du bidrar till en hållbar framtid.
Läs mer
Kunskapsbank
8 min read

Hantering av negativa elpriser med solceller

Negativa elpriser kan uppstå på elmarknaden, vilket är en situation som solcellsägare behöver hantera smart. Den här artikeln utforskar effektiva strategier för att navigera i dessa situationer.
Läs mer
Kunskapsbank
8 min read

Solpanelers livscykel: vad händer när de når sitt slutskede?

Den här artikeln utforskar vad som händer med solpaneler när de har tjänat ut sitt liv, från återvinning till framtida hållbarhetsinitiativ.
Läs mer
Med "Acceptera" Godkänner du Celleras Sekretesspolicy.
Acceptera