Solenergi: Ditt Skydd mot Elprisernas Förändringar?

År 2023 såg oväntade energiprisfall, drivna av fyllda gaslager och och milda väderlag. Men hur bör vi navigera i denna turbulenta marknadsklimat?
Beställ Fri Offert
Intresseanmälan är kostnadsfri och utan krav på beställning.
Med skicka bekräftar jag att jag läst Celleras integritetspolicy
Check - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Tack så mycket!

Vi återkopplar till dig så snart vi kan.
Något gick fel när formuläret skickades, prova igen.
Published on
17 January 2022


Oväntad nedgång i elpriser

När elpriserna under 2022 steg till oanade höjder, svepte en våg av panik över Sverige. Hushåll över hela landet mötte chockhöjda elräkningar och mediernas tal om "elchock" och "elbedrövelse" bidrog till en alltmer oroande bild av den ekonomiska framtiden. Det var en tid då varje ny elräkning kunde innebära en ny ekonomisk utmaning, och många började ifrågasätta hållbarheten i sina energikällor.

Men när kalendern slog om till våren och sommaren 2023, tog energimarknaden en oväntad vändning. Plötsligt föll elpriserna, och rubrikerna skiftade över natten. "Rekordlåga priser! Skynda fynda!," proklamerade tidningarna, och det som tidigare varit en ekonomisk börda blev nu ett kap för konsumenterna.

I denna nya verklighet ställdes de som hade investerat i solceller inför ett kritiskt ögonblick. Med den dramatiska förändringen i energilandskapet började en del ifrågasätta om de agerat förhastat i sin jakt på ett mer hållbart hem.


Elprisernas vändning

Att värdera solcellers värde genom linsen av temporära prissvängningar på elmarknaden är inte bara missvisande utan också en direkt orättvisa mot den långsiktiga naturen av denna investering. Solenergi måste betraktas som en mogen, uthållig investering, vars sanna värde framträder över längre perioder.

När vi expanderar vårt perspektiv bortom de senaste månadernas prisnedgångar och istället analyserar elprisernas utveckling över det senaste decenniet, avslöjar tidigare data en otvetydig trend: trots årliga svängningar och oförutsägbara dippar har elpriserna på sommaren generellt sett en stadig uppåtgående bana. Detta långsiktiga mönster är en stark indikation på att solceller, trots kortvariga motgångar, är en lönsam investering över tid. Det är därför avgörande att vi håller fast vid en långsiktig vision när vi överväger förnybar energi, och inte låter oss skrämmas av tillfälliga stormar på marknaden.


Ett längre perspektiv

Att se elpriset som en aktiefond kan ge värdefull insikt i investeringens natur. Aktiemarknaden är känd för sin ostabilitet, men historiskt sett har den uppvisat en uppåtgående trend på lång sikt, trots perioder av recessioner och korrigeringar. På samma sätt visar elpriserna en benägenhet att krypa uppåt över tiden, även om de kan uppleva temporära nedgångar på grund av diverse ekonomiska och miljömässiga faktorer. Dessa tillfälliga svackor i priset utgör ofta de perfekta tillfällena att uppskatta värdet av investeringar i solenergi, som erbjuder ett skydd mot dessa oförutsägbara förändringar.

Solceller representerar inte ett impulsköp driven av nuvarande trender, utan snarare en medveten, långsiktig satsning på framtiden. De erbjuder en stabil grund i en ekonomi där fossila bränslen blir alltmer ekonomiskt och miljömässigt ohållbara. Genom att investera i solceller förbinder man sig till en hållbar energikälla som inte bara skyddar mot prisvariation utan också bidrar till en mer tålig och självförsörjande hushållsekonomi.

Solceller som investering

För villaägare som beslutade att installera solceller under hösten 2022 framstår beslutet som allt annat än ett felsteg. Med tiden kommer dessa investeringar inte enbart att visa sig ekonomiskt gynnsamma, men de kommer också att generera tillräckligt med besparingar till ditt sparkonto.

Elpriser 2022

Elpriserna för år 2022 låg i genomsnitt på 107,13 öre per kWh. Den högsta månadskostnaden inträffade i augusti, då priset nådde 304,99 öre per kWh i SE4 Malmö. Även det lägsta månadspriset registrerades i augusti, särskilt i elområde 1, där spotpriset var 18,28 öre per kWh.

Årets högsta timpris noterades mellan klockan 19:00 och 20:00 den 30 augusti, då elpriset nådde 851,33 öre per kWh i elområdena 3 och 4. Detta representerade det högsta elpriset någonsin i Sverige hittills. Å andra sidan registrerades det lägsta timpriset den 12 november, när spotpriset var -2,24 öre per kWh under en två timmars period (03:00 - 05:00) över alla elområden i Sverige.

SE1: Luleå

SE2: Sundsvall

SE3: Stockholm

SE4: Malmö

Historiska elpriser (öre/kWh) för varje månad under 2022. Priset är det genomsnittliga priset som betalades. (källa: www.elbruk.se)

Välj leverantör med omsorg

Att rätt skala din solcellsanläggning är avgörande - den bör skräddarsys för att matcha din hushållsförbrukning, inte spekulera i energimarknadens oförutsägbara svängningar. En väljusterad solcellsanläggning ger en balans som maximerar självförbrukningen av den producerade energin, vilket optimerar kostnadsbesparingarna och ökar oberoendet från det offentliga elnätet. På lång sikt innebär detta att du inte bara skyddas mot prisvariationer, utan också bidrar till en hållbarare miljö genom minskade koldioxidutsläpp.

Genom att ta kontroll över din energiproduktion kan du också dra nytta av olika incitament och subventioner som ofta erbjuds till solcellsägare, vilket ytterligare förbättrar din investerings avkastning. På så vis, med en genomtänkt och anpassad solcellslösning, kan du försäkra dig om en ekonomiskt och ekologiskt hållbar framtid där dina energikostnader blir mer förutsägbara och hanterbara – en sann vinst oavsett elprisernas rörelser på marknaden.

Anpassad energi för framtiden

Med en solcellsanläggning som är anpassad efter ditt hushålls unika energibehov, kan du minska eller till och med eliminera din elräkning. De pengar du sparar kan samlas över tid och öppna upp nya möjligheter för hur du väljer att spendera dem. Dessutom, genom att bidra till en mer hållbar planet, skapar din investering inte bara ekonomiskt värde utan också ett arv av miljömässigt ansvar.

Förutom de personliga finansiella fördelarna, stärker varje solcellsanläggning det globala nätverket av förnybar energi, vilket leder till en större gemensam effekt på miljön. På så vis blir din investering en del av en större rörelse mot en renare och grönare framtid.

Avslut

Investering i solenergi representerar en genomtänkt strategi för att skydda dig själv mot de oförutsägbara svängningarna i energipriserna. Det är inte bara en passage till en mer hållbar värld utan också en säkerhetsåtgärd för din ekonomi, som kan ge både omedelbara och långsiktiga fördelar. Med solpaneler installerade blir du mindre sårbar för energimarknadens växlingar och kan istället se din energiräkning minska eller till och med försvinna.

Så är du beredd att stärka din position inför framtiden?

Boka din kostnadsfria konsultation & offert redan idag här.

Fri offert

Cellera estimerar förbrukning, kostnad och igenkänning åt dig kostnadsfritt.

Hur mycket kommer din besparing att bli?

Fri offert

Hur Mycket Tjänar man på Solceller?

Hur mycket du tjänar på solceller beror på flera faktorer, inklusive storleken på ditt system, hur mycket el du använder, och priset på el. Med vår erfarenhet på Cellera ser vi att avkastning på investeringen tenderar att vara mellan 10-16% per år. Vill du veta hur mycket du kan tjäna på solceller? Få en gratis offert och fri konsultation här.

Kan jag få Bidrag för Solceller?

Ja, det finns ett statligt solcellsstöd som erbjuds till de som vill investera i solcellsanläggningar. Detta bidrag täcker en viss procent av de totala installationskostnaderna. För att kvalificera dig för stödet måste du uppfylla vissa kriterier, och det är viktigt att ansöka om bidraget innan du påbörjar installationen. Om du har frågor gällande stödet kan du kontakta oss här för mer information.

Hur Länge Håller Solceller?

Livslängden på solceller kan variera, men på Cellera erbjuder vi garantier på 25 år. Det betyder inte att solcellerna slutar fungera efter 25 år, utan att de kommer att producera en viss procent (ofta 80%) av sin ursprungliga effekt efter denna tid. Många solceller kan fortsätta att fungera effektivt i 30-40 år eller längre. Vill du veta mer om livslängden på solceller? Kontakta oss för en gratis konsultation här.

Hittade du inte svaret du letade efter? Kontakta vår support
Kunskapsbank
8 min read

Checkwatt: Förbättra din Effektivitet i Solenergi

Vårt samarbete med Checkwatt ger smartare solenergiövervakning och effektivare lösningar. Läs vidare i vår artikel för att se fördelarna med att investera i Checkwatt till din solcellsanläggning.
Läs mer

Varför är Cellera din Bästa Solcells-leverantör?

Upptäck hur Cellera är din bästa partner för solenergilösningar. Vi erbjuder skräddarsydda och hållbara lösningar som överträffar dina förväntningar och främjar en grönare framtid.
Läs mer
Kunskapsbank
8 min read

5 Intressanta Fakta om Solenergi

Solenergin, med sina innovativa och engagerande lösningar, fortsätter att leverera och inspirera i vår växande miljömedvetenhet. Här kommer 5 intressanta fakta om solenergi.
Läs mer
Kunskapsbank
8 min read

Utforskning av Sollcellers Årliga Elproduktion

Upptäck kraften i solenergi! Lär dig hur solceller omvandlar solstrålar till el och utforska deras effektivitet och potential för en hållbar framtid.
Läs mer
Med "Acceptera" Godkänner du Celleras Sekretesspolicy.
Acceptera