Batteri och solenergi: din ultimata guide

Upptäck vår omfattande guide som ger dig insikter och tips för att välja det optimala batteriet för lagring av ditt överskotts solenergi.
Beställ fri offert
Intresseanmälan är kostnadsfri och utan krav på beställning.
Vilken typ av prisuppgifter behöver du?
Med skicka bekräftar jag att jag läst Celleras integritetspolicy
Check - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Tack så mycket!

Vi återkopplar till dig så snart vi kan.
Något gick fel när formuläret skickades, prova igen.
Published on
17 January 2022

Vad är batteriets funktion?

Ett batteri för solenergisystem fungerar som en energilagringsenhet som sparar överskottet av elektricitet genererad av solpanelerna under dagens ljusa timmar. Detta gör det möjligt för användaren att utnyttja denna lagrade energi under natten eller under molniga dagar när solpanelerna inte producerar ström. Batteriets huvudfunktion är att öka energioberoendet genom att minska beroendet av det offentliga elnätet, vilket leder till lägre elräkningar och en mer hållbar energianvändning. Dessutom är det en backup-strömkälla vid elavbrott, vilket säkerställer kontinuerlig energitillförsel och ökad energisäkerhet för hemmet eller företaget.


Varför välja batterilagring?

Att välja batterilagring för din solenergi är ett klokt beslut av flera anledningar. För det första möjliggör det effektiv lagring av egenproducerad solel, vilket innebär att du kan maximera användningen av den energi du genererar även när solen inte skiner. Detta kan leda till betydande besparingar på elräkningen eftersom du blir mindre beroende av el från nätet.

Dessutom bidrar batterilagring till en stabilare energiförsörjning i ditt hem. Under tider då efterfrågan på el är hög och kostnaderna för el från nätet är som dyrast, kan du använda din lagrade energi istället för att köpa dyrare el. Detta är inte bara ekonomiskt fördelaktigt utan också bra för miljön, eftersom det stödjer en mer hållbar användning av resurser.

En annan fördel är att batterilagring kan ge ökad energisäkerhet. Vid strömavbrott kan ett hem med batterilagring fortsätta att fungera utan avbrott, vilket ger en extra trygghet.

Läs mer om vårt batteri här.

Vad kostar ett batteri?

Ett batteri till en solcellsanläggning kan variera i pris beroende på flera faktorer, inklusive kapacitet, teknik och varumärke. Generellt sett kan kostnaden för ett hemmabatteri för solceller ligga någonstans mellan 20 000 och 100 000 SEK. Priset påverkas av batteriets storlek, mätt i kilowattimmar (kWh), där större batterier som kan lagra mer energi tenderar att vara dyrare. Dessutom kan typen av batteriteknik, såsom litiumjon eller bly-syra, också påverka priset, där litiumjonbatterier ofta är dyrare men erbjuder längre livslängd och bättre prestanda. Det är viktigt att notera att installation och eventuellt behov av ytterligare utrustning eller anpassningar kan tillkomma i kostnaden. Kontakta oss gärna för en mer exakt uppskattning utifrån ditt personliga behov.


Fördelar med batteri

Energioberoende

Med ett batteri kan du lagra den energi som genereras av dina solpaneler under soliga dagar och använda den när solen inte skiner. Detta ökar din självförsörjning och minskar beroendet av det offentliga elnätet.

Ekonomiska besparingar

Ett batteri hjälper dig att maximera användningen av den solenergi du producerar, vilket kan minska din elräkning avsevärt, särskilt om du använder lagrad energi under tider då elpriserna är höga.

Förbättrad energisäkerhet

Under strömavbrott eller i områden med instabilt elnät kan ett batteri ge en pålitlig energikälla, vilket håller ditt hem eller företag igång utan avbrott.

Optimerad energianvändning

Med smarta energihanteringssystem kan du styra när och hur du använder din lagrade energi, vilket optimerar din energiförbrukning och ökar effektiviteten i din solcellsanläggning.

Bidrag till en hållbar framtid

Genom att lagra och använda solenergi bidrar du till att minska koldioxidutsläppen och stödjer övergången till förnybara energikällor, vilket är bättre för miljön och främjar en mer hållbar livsstil.


Är det fördelaktigt att satsa på ett batteri?

Absolut, för att optimera nyttan av din solcellsinvestering. Ett batterisystem möjliggör lagring av överskottet av solenergi som genereras under dagtid för att sedan nyttjas när solen har gått ner, i synnerhet under de timmar då elpriserna är på topp. Detta minimerar ditt beroende av nätström och kan resultera i avsevärda minskningar på din energifaktura.

En ytterligare bonus är möjligheten att ladda ditt batteri med lågkostnadselektricitet på natten, vilket är extra fördelaktigt under tidiga morgontimmar då elpriserna tenderar att vara högre. För att förstärka värdet av din batteri- och solcellskombination har Cellera ingått ett unikt samarbete med energitjänsteföretaget Checkwatt, vilket kan skära ner återbetalningstiden för din investering till hälften. Läs gärna vidare om vårt samarbete här.


Sammanfattning

Att integrera batterilagring i ditt solenergisystem är ett strategiskt steg mot energieffektivitet och ekonomisk besparing. Det ger dig möjligheten att utnyttja varje stråle av solen till fullo, säkerställer kontinuerlig energitillgång även under avbrott och bidrar till en grönare planet. Med de ekonomiska och miljömässiga fördelarna som batterilagring erbjuder, blir valet att investera i denna teknologi inte bara en personlig vinst utan också en investering i vår kollektiva framtid.

Genom att välja batterilagring tar du kontroll över din energianvändning och tar ett steg närmare en självförsörjande och hållbar livsstil. Med Celleras samarbete med Checkwatt kan du dessutom förvänta dig en snabbare avkastning på din investering, vilket gör beslutet att välja batterilagring ännu mer givande.

Kika gärna vidare på vårt utbud av batterier och kontakta oss för en kostnadsfri konsultation redan idag.


Fri offert

Cellera estimerar förbrukning, kostnad och igenkänning åt dig kostnadsfritt.

Hur mycket kommer din besparing att bli?

Fri offert

Behöver jag investera i ett batteri?

Svaret är enkelt: Ja, för att maximera din investering. Med ett batteri kan du lagra överflödig solenergi under dagen och sedan använda den under de perioder när solen inte skiner, särskilt under de tider då elpriserna är som högst. Detta minskar ditt behov av att dra el från nätet och kan leda till betydande besparingar på din elräkning. Ytterligare en fördel är att du kan ladda ditt batteri med billig nattel, vilket är särskilt fördelaktigt under morgontimmarna när elpriserna ofta är höga. För att ytterligare förstärka fördelarna med ditt batteri och solceller har vi etablerat ett exklusivt partnerskap med energitjänsteföretaget Checkwatt, vilket kan halvera återbetalningstiden för din investering. Kontakta oss gärna här för att få mer information.

Hur fungerar solceller med batteri?

Solceller med batteri bidrar till att lagra din elproduktion och sänka dina elkostnader kontinuerligt genom att omvandla solenergi till elektricitet. Överskottet från solcellerna lagras i batteriet, som samverkar med din växelriktare och din solcellsanläggning för att säkerställa en konstant elförsörjning, oavsett väderförhållanden. Kontakta oss här för ytterligare information och boka en gratis konsultation redan idag.

Hur går det till att sälja mitt överskott?

Om du har solceller och producerar mer el än vad du förbrukar, kan du sälja ditt överskott till elnätet. Processen är enkel: när dina solceller genererar mer el än ditt hem behöver, matas överskottet automatiskt ut till elnätet. Många elbolag erbjuder kompensation för detta överskott, vilket kan resultera i krediter på din elräkning eller till och med direkta utbetalningar. Det är ett utmärkt sätt att maximera din investering i solenergi och bidra till ett grönare elnät. Läs vidare i vår guide om försäljning av överskottsel för mer information.

Hittade du inte svaret du letade efter? Kontakta vår support
Kunskapsbank
8 min read

Solceller — framtidens hållbara energikälla

Solenergi, nyckeln till en hållbar framtid, reducerar utsläpp och formar energimarknaden genom innovation och ökad användning.
Läs mer
Kunskapsbank
8 min read

Dags att investera i solceller?

Investera i solceller inför våren för att optimera energianvändning och minska kostnader, samtidigt som du bidrar till en hållbar framtid.
Läs mer
Kunskapsbank
8 min read

Hantering av negativa elpriser med solceller

Negativa elpriser kan uppstå på elmarknaden, vilket är en situation som solcellsägare behöver hantera smart. Den här artikeln utforskar effektiva strategier för att navigera i dessa situationer.
Läs mer
Kunskapsbank
8 min read

Solpanelers livscykel: vad händer när de når sitt slutskede?

Den här artikeln utforskar vad som händer med solpaneler när de har tjänat ut sitt liv, från återvinning till framtida hållbarhetsinitiativ.
Läs mer
Med "Acceptera" Godkänner du Celleras Sekretesspolicy.
Acceptera